top of page
Пошук
  • bambinoskidsua

Як поєднати роботу і материнство: відомий психолог дала прості поради

Відомий психолог Людмила Петрановська написала книгу, в якій радить жінкам, як вони можуть поєднати материнство та роботу.

Про це пише сайт mel.fm.

У книзі "Selfmama. Лайфхаки для працюючої мами" автор показує, що не потрібно вибирати між самореалізацією і материнством, та розповідає, як це об'єднати, не збившись з ніг в щоденній гонці.

Про почуття провини

Багато мам, виходячи на роботу, відчувають почуття провини, і з усіх сил намагаються встигнути зробити все. А тим більше, якщо відкрити Інтернет і подивитися на ідеальні сім'ї в соціальних мережах, де діти завжди щасливі, здорові, та ще й вчаться на відмінно. Але не потрібно порівнювати себе з віртуальною мамою, і намагатися "наздогнати" ідеал. Ваше завдання одягнути дитину по погоді, але ви ніколи не можете бути впевнені, що вона не захворіє. У вашої дитини повинні бути іграшки, але їй не може бути завжди весело. Так, багато чого в житті малюка залежить від батьків, але це не означає, що у всьому потрібно звинувачувати себе.


Про прив'язаність

Для кожної дитини важливо, щоб поруч була мама. Однак це зовсім не говорить про те, що жінці потрібно приносити себе в жертву материнству. Кожна мама має право на хобі, вона не зобов'язана займатися тільки вихованням і господарством. При цьому ваша дитина має повне право засмутитися, почувши, що зараз вам потрібно піти. Це нормально.

"Теорія прив'язаності говорить про те, наскільки важливий для дитини дорослий, але вона ніде не стверджує, що для дорослого важлива тільки дитина ", - говорить психолог.

Виховання - це не тільки мамин обов'язок

Відомий стереотип, що дитину краще за все розуміє тільки мама. Але це не так. У вас з батьком абсолютно однакові обов'язки і відповідальність за малюка. Потрібно просто домовитися, хто за що відповідає, і у кого в який день є вільний час.


Няня та дитячий садок

Іноді без няні просто не обійтися, і в цьому немає нічого страшного. Потрібно просто знайти "свою" людину - няню, яка буде подобається всім, і батьки будуть абсолютно спокійні, залишаючи з нею малюка. Якщо ж ви вирішили, що краще все-таки не няня, а дитячий садок, починайте підготовку до нього заздалегідь. Розповідайте дитині про дитячий садок, приводите пограти ще до того, як він почне туди ходити.

Ідіть на роботу правильно

Найкраще, якщо у вас буде свій ритуал прощання з малюком: певні слова, сказані один одному, кількість поцілунків і так далі. Розмовляйте з дитиною про роботу, розповідайте їй, що ви там робите (у доступній для неї формі). Якщо ви залишаєте дитину вдома з нянею чи бабусею - телефонуйте їй серед дня, і розповідайте, як ви скучили. І найважливіше - не поєднуйте два стреси в один - не можна одночасно відлучати від соски і виходити на роботу, наприклад.

Встигнути все

Хочете все встигати - складайте план дій. При цьому включати туди потрібно все - і домашні, і робочі справи. В першу чергу краще робити найоб'ємніші і складні справи, а потім приступати до більш легких. Увечері шукайте пункти, відзначаючи, що встигли, а що ні. Згодом ви виведете свою формулу успіху.

Ось кілька порад:

- Поєднуйте автоматичні і усвідомлені дії. Наприклад - готуєте вечерю і допомагаєте дитині зробити домашнє завдання, а ось одночасно перевіряти уроки і розмовляти з чоловіком не варто - ви не зможете зосередиться на жодному із завдань.

- Нудні рутинні справи можна поєднати з корисними і цікавими - мийте посуд і слухайте аудіокнигу, наприклад. Чекаєте, поки дитина позаймається на гуртку - візьміть з собою книгу, або комп'ютер, і завершіть деякі робочі справи.

Робота з дому

Варто зазначити, що працювати з дому не завжди набагато простіше, ніж з офісу. Так, це економить час, витрачений на дорогу, але потрібно мати хороший самоконтроль, щоб не відволікатися на домашні справи. Дитині не завжди просто пояснити, що "мама вдома, але працює", їй важко це зрозуміти. Тому важливо знайти, чим малюк буде зайнятий, поки ви працюєте.






4 перегляди0 коментарів
bottom of page