top of page
Пошук
  • bambinoskidsua

Методика Миколи Зайцева

На сьогодні методик раннього розвитку малюків безліч, багато з них були розроблені іноземними дослідниками. Достойною методикою розвитку є методика пітерського вченого Миколи Зайцева.

Микола Олександрович Зайцев - наш сучасник, він народився в 1939 року, через півсотні років завзятої праці, в 1989 році випустили перші посібники - кубики Зайцева.


Основа методики:

Ключовою відмінністю й основою всієї методики є інший погляд на одиницю мови. На думку Зайцева, одиницею є не буква, а склад. Склад - це пари букв, що складається з голосної й приголосної букв. Ці склади Микола Олександрович розмістив на гранях кубиків.

Залежно від того які звуки складаються в складі, кубик має певний колір, розмір і характерний звук. Кубики із дзвінкими складами заповнені чимось дзвенячим, наприклад, шматочками металу, глухі склади заповнюють деревинками, які видають глухий звук. Кубики із голосними складами заповнюють мідними монетками. Певні букви позначені своїм певним кольором, це допомагає дітям запам´ятовувати букви.

Діти схоплюють склади буквально з першого погляду, більшість дітей після трьох - чотирьох занять починають уже читати склади й поступово вчаться читати будь-які слова.


Як проходять заняття:

Стандартне заняття за методикою Зайцева триває 25 хвилин, однак, це не звичайні уроки - це дійсна гра, що відбувається в невимушеній обстановці. Діти почувають себе абсолютно комфортно, їм можна сидіти, лежати, ходити. Дитині можна відразу дати весь набір кубиків, маленький мозок надзвичайно розвинений, не треба боятися, що це надмірне навантаження на дитину, навпаки, ознайомившись із усіма кубиками відразу, маля буде легко з ними грати, і почне орієнтуватися по квітам і розміру.

Багато дитячих садків і школи застосовують методику Зайцева як ключову навчальну методику для дітей.

Заняття, як правило, також проходять у вільній легкій формі. Текст пишеться на великій таблиці, дивлячись на неї, у дітей не псується зір, а завдяки тому, що вони можуть вільно міняти позу, не псується постава. Малята із задоволенням читають і співають різні склади й вчаться читати.

Навчання під час гри - найдієвіше й результативніше, це доведено багатьма дослідниками. А якщо врахувати приклади тих дітей, які займалися за методикою Зайцева, то багато дітей, навчання яких починалося в три роки, до семи років були готові вчитися вже в третьому класі звичайної школи, а не в першому, як це прийнято при класичній схемі навчання.


Переваги методики Зайцева:

Переваг незаперечно багато. Учені вже довели, що до семи років мозок дитини розвивається не так активно і найкращий період для розвитку маляти три-чотири роки. Якщо в цей час почати заняття, до семи років ваше маля буде знати основну масу знань із програми початкової школи. Однак це не виходить, що йому буде нецікаво ходити в школу й у нього будуть складності в спілкуванні з однолітками.


Кубики Зайцева:

Набір Зайцева складається з 52 кубиків, всі вони мають різний розмір, вага, колір і наповнення. На гранях кубиків намальовані склади, написані на зразок складів (б-ба-бо-бу-би-бе, м-ма-мо-му-ми-ме, п-па-по-пу-пи-пе і т.д.). Також до кубиків додаються таблиці.

Кубики можна придбати в готовому виді, можна зробити самостійно з наборів, наявних у продажі, а можна повністю змайструвати самим, використовуючи ті кубики, які є в маляти, або склеївши їх з картону.



313 переглядів0 коментарів
bottom of page